25 DE NOVEMBRE. DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE


El proper dia 25 de novembre hi haurà una morta més. Hui, com cada vegada que hi ha un "dia de...", se’ns recordaran les dramàtiques dades: 69 dones mortes, des de l’1 de gener d’enguany a tot l’Estat; es calcula que més d’una per setmana, i això sense comptar els centenars de denúncies per agressió física o psíquica i els milers d’actes de violència que ni tan sols arribem a conèixer.
Però només amb dades no es resolen els problemes. Les morts i les pallisses són la cara més visible d’un problema que va, però, molt més enllà. Un problema arrelat en una societat com la nostra, on encara es difonen missatges polítics, campanyes publicitàries i continguts educatius que consideren les dones com un objecte d’aparador: la dona florer, la model obligada a no menjar i la xiqueta que no és educada en el coneixement del seu propi cos són tres cares d’un mateix model de feminitat. Un model que reprodueix estereotips i justifica, potser de manera informal però ben evident, la inferioritat respecte a l’home.
Al segle XXI, quan, almenys en teoria, les dones gaudim d’oportunitats que ni tan sols haurien somiat les nostres àvies, i quan moltes pensaven que la lluita feminista havia arribat al seu final, les notícies ens recorden cada dia que això no era més que una il·lusió, que entre totes i tots hem contribuït a crear i que caldria desmuntar.
Després de dos anys d’entrar en vigor la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Contra la Violència de Gènere, la fiscalia continua tenint serioses dificultats per fer-la efectiva, perquè, sobretot, encara es necessita una forta aposta econòmica que permeta modernitzar el Ministeri de Justícia o dotar d’ajudes econòmiques a les víctimes perquè puguen començar una nova vida.
Els i les representats polítiques tenim una gran responsabilitat en açò, i els ajuntaments, com el graó de l’administració més proper a la ciutadania, haurem de tindre sempre les portes obertes a totes les dones que necessiten suport en els moments més durs. Però el millor seria que aquestes situacions no arribaren a produir-se; per això, les institucions hem de tindre una política decidida de suport a la coeducació, de denúncia d’actituds i imatges sexistes als mitjans de comunicació i la publicitat; hem de combatre amb contundència la degradació del cos de la dona que es fa per una bona part del món de la moda i, sobretot, hem d’assumir un compromís ferm de transformar la societat i els valors dominants, entre totes i tots. Sols des de l’unitat de totes les forces polítiques, podrem posar fi a esta nova forma de terrorisme.
Per tot això les dones del Bloc ens unim als actes proposats per l’Ajuntament de Gandia en commemoració del 25 de novembre, per recordar les víctimes de la violència, i volem convidar a tota la ciutadania a participar-hi. Cal, d’una vegada per totes, que tant a nivell individual com col·lectiu, encetem un combat contra aquesta lacra social i, sobretot, contra allò que la fa possible.


Gandia, 25 de novembre de 2007.

| Més