EMILI RIPOLL: "SÍ VOLEM PARLAR D'EUROPA, PERQUÈ CAL MILLORAR LA SITUACIÓ DELS SECTORS ECONÒMICS PRODUCTIUS ARRELATS AL PAÍS VALENCIÀ"


El secretari local del BLOC a Gandia exigeix fermesa en l’acompliment de la normativa d’importacions de peix i recorda que és a Europa on es prenen les decisions importants al respecte

TONI MARTÍ: "EXIGIREM A LA UNIÓ MAJOR SERIOSITAT AMB ELS ACORDS AGRÍCOLES QUE SIGNE AMB ALTRES PAÏSOS"

El regidor de Xeraco anuncia que el BLOC-Coalició per Europa exigirà un canvi en la política agrícola europea perquè es done suport als llauradors front a les grans superfícies subvencionades. També reclamaran el control fitosonari als productes que s’importen des de fora de la Unió i el doble etiquetatge dels productes de pesca, agricultura i ramaderia



El secretari local del BLOC de Gandia, Emili Ripoll ha recordat aquest matí al port del Grau que els econacionalistes “coincidim en les apreciacions de les organitzacions dels pescadors valencians pel fet que el govern de Madrid no exigeix amb suficient fermesa als organismes corresponents de la Unió Europea l’escricte acompliment de la normativa sobre les importacions de peix provinent de països tercers, exteriors a la Unió. Aquest fet té unes repercusions negatives immediates sobre el nostre sector pesquer, ja molt castigat en els darrers anys, que es veu ara sotmés a la competència deslleial d’aquestes importacions de països tercers, que no han d’afrontar els sobrecostos que els generen les normes restritives de la reglamentació europea. Per suposat, no estem en contra d’aquesta reglamentació, destinada a preservar el futur de la pesca a les nostres costes, sinó de la seua no aplicació a països tercers, que després acaben venent impunement dins de la Unió les captures aconseguides amb mètodes i sistemes de pesca que els seus homòlegs europeus no poden utilitzar; en aquest tema, com en tants altres, la normativa ha de ser vàlida per a tots, i no podem admetre que circule per Europa peix aconseguit d’una manera que no tolerem als pescadors europeus”.
Ripoll ha afirmat que “aquesta competència deslleial de països tercers no és privativa del sector de la pesca, i n’afecta molts altres amb gran pes en terres valencianes, sobretot pel que fa a les importacions provinents de la Xina. Des del BLOC i la Coalició per Europa exigirem amb fermesa durant la propera legislatura de l’Europarlament que la llei siga llei per a tots, i que la lliure circulació de productes de països tercers s’haja d’atindre a una reglamentació i a una normativa de tipus sanitari, ecològic i de respecte als drets de les persones que sovint molts d’aquest productes que ens arriben de fora de la Unió no garanteixen en absolut, i que en la pràctica tots sabem que no és així. En aquest sentit, la Unió ha de ser ferma a l’hora de defensar els legítims interessos dels seus productors i dels seus consumidors, perquè cas contrari ens acabem trobant amb bromes de mal gust com els entrebancs per part de Rússia a les exportacions de la nostra taronja, o la recent prohibició per part d’aquest mateix país de la importació de productes derivats del porc que tenen els seu orígen a l’estat espanyol, fent realitat així aquella dita que diu que “sempre parla qui més hauria de callar”

Agricultura

D’altra banda, el regidor del BLOC a l’Ajuntament de Xeraco, Toni Martí ha manifestat que “cal corregir un sistema pel qual el 20% dels productors europeus rep el 80% dels suports, i a l'estat espanyol el 5% dels perceptors d'ajudes directes s'embutxaquen més del 56% d’aquestes”.
En aquest sentit, Martí ha declarat que, “des de la nostra candidatura coincidim plenament amb l’anàlisi que fa la Unió de Llauradors en relació al paper que la Unió Europa juga en el tema agrícola. El fet és que la desaparició real de la preferència comunitària ha portat com a conseqüència la desaparició de les barreres comercials per als productes de països tercers, que han trobat uns mercats molt atractius en la Unió Europea. Aquest fet ha provocat una pèrdua de la capacitat competitiva dels nostres agricultors, i al mateix temps l'amenaça d'entrada de plagues i malalties que perjudiquen greument els agricultors valencians. Caldria una major seriositat i rigor en els acords agrícoles amb països tercers, i en les exigències que se’ls formulen per aprovar-los, en contraposició amb la lleugeresa amb què se signen actualment aquests acords. Hem de ser conscients que la política agrícola europea no posseeïx instruments de regulació de mercats ni estableix cap tipus de compensació als agricultors, sense adonar-se de la importància que suposa mantindre aquesta activitat agrària, pels seus beneficis econòmics, socials i mediambientals”.
L’històric dirigent xeraquer també s’ha referit “a les ajudes procedents de la Política Agrària Comunitària i la seua injusta distribució. Les dades són prou clarificadors: el 20% dels productors europeus rep el 80% dels suports, i a l'estat espanyol un 5% dels perceptors d'ajudes directes s'embutxaquen ells sols més del 56% d’aquestes. Estem davant d’un sistema tremendament injust, i durant la propera legislatura caldrà qüestionar-lo en l’Europarlament i exigir-li a la Comissió Europea la seua substitució per un altre de més just, els principals beneficiaris del qual no siguen, com passa ara, persones com la reina d’Anglaterra o la duquesa d’Alba, si de veritat volem protegir l’existència d’una agricultura d’explotacions familiars, amb autèntiques produccions agràries especialitzades i competitives, i no una cultura del subsidi pel subsidi”.


La Safor-Valldigna, 1 de juny de 2009

| Més