MANIFEST 9 D'OCTUBRE 2007



En les darreres setmanes, i com a conseqüència de la proximitat de les eleccions generals, el Partit Popular i el Partit Socialista han protagonitzat un enfrontament mediàtic i parlamentari amb les infrastructures i les inversions de l’estat en el País Valencià com a element central.
De sobte, els partits espanyols sembla que han caigut en el compte que els valencians i les valencianes eixim clarament perjudicats en l’actual estructura territorial de l’Estat espanyol. Eixíem perjudicats amb Aznar i eixim perjudicats amb Zapatero. Perquè allò que els dos partits centralistes no veuen –o no volen veure– és que el problema no és conjuntural; no depén de la bona voluntat del govern de torn, sinó que és un problema estructural, que es deu a la manca de capacitat d’autogovern del govern de la Generalitat. Ni més ni menys.
Ara que ells ho han tret a la palestra amb finalitat exclusivament partidista és quan els nacionalistes els recordarem que ja vam dir NO a un Estatut de vergonya. I que vam dir no, entre d’altres coses, perquè sabíem que eixe Estatut no garantiria la nostra autonomia financera i ens condemnaria a mantindre una relació de dependència total del govern de Madrid. No ens van fer cas aleshores i ara, en ple debat sobre els Pressupostos Generals de l’Estat, i amb les eleccions generals en perspectiva, uns es trauen de la mànega un patètic victimisme i els altres es dediquen a cantar les glòries del govern Zapatero.
Des del BLOC entenem que aquest 9 d’octubre ha de servir, més que mai, per posar de manifest davant la societat valenciana que quan els nacionalistes reclamem més recursos per al nostre autogovern no parlem de coses vagues, sinó que estem demanant allò imprescindible per garantir una millora en la qualitat de vida dels valencians i les valencianes. La construcció de línies de rodalia entre Gandia i Dénia i entre Castelló i Vinaròs; la millora substancial de la línia entre Xàtiva i Alcoi; l’alliberament de l’AP-7; l’increment dels recursos per fer front als reptes de la llei de dependència o per satisfer la creixent demanda en l’àmbit de l’ensenyament i la sanitat... Tot això i moltes altres coses que influeixen en la vida diària dels homes i les dones que vivim ací només és possible amb diners, i aquestos diners només estaran garantits a través d’un sistema de finançament estable que no ho deixe tot a la bona voluntat del govern de torn.
La presència dels diputats nacionalistes a les Corts Valencianes ha estat fonamental per posar de manifest que, més enllà de la guerra de xifres i els retrets interessats, als dos partits centralistes no els interessa canviar les actuals regles de joc. Unes regles de joc que ells mateixos ens van imposar a través de l’Estatut de la vergonya. De qui és la culpa que després de tants anys el govern central i el Consell encara no hagen signat un conveni per a la construcció, per exemple, del tren Gandia-Dénia? És culpa d’ells, d’uns i dels altres, d’aquells que han fet de la submissió a Madrid la seua raó de ser.
Enguany és el 800 aniversari del naixement de Jaume I, del rei que va crear una estructura política independent anomenada Regne de València, una independència que va conservar durant pràcticament cinc segles i que va ser arrabassada brutalment després de la Batalla d’Almansa.
Enguany el BLOC, expressió política del valencianisme progressista, d’aquelles dones i d’aquells homes que ens resistim a la desaparició del nostre poble, ret homenatge a Jaume I com a símbol de la nostra llarga història i de la nostra voluntat de construir un futur més lliure.
País Valencià, 9 d’octubre de 2007

| Més