DIA INTERNACIONAL DE LES ZONES HUMIDES


Les zones humides constitueixen un patrimoni natural excepcional degut a la seua riquesa biològica. Este espai de transició entre la terra i la mar, a les nostres comarques és també una reserva d’aigua i una barrera contra la intrusió marina.
El proper dissabte 2 de febrer celebrarem el dia internacional de les zones humides. Esta data, que commemora la signatura del conveni Ramsar a la ciutat homònima d’Iran ara fa 37 anys, l’hem de recordar tenint present que a la Safor gaudim d’una marjal protegida per eixe conveni: la marjal de Pego-Oliva.
Però també hem de ser plenament conscients que a Gandia tenim una marjal que tan sols està protegida per un catàleg, tot i els seus múltiples valors, com certifica la comunitat científica. Per això, des del BLOC, reivindiquem la declaració de Parc Natural per a totes les Marjals de la Safor, des de Gandia fins a Tavernes de la Valldigna.
Els greus problemes de conservació que pateixen les nostres marjals passen pels continus aterraments il·legals que cap autoritat impedeix, i que fins i tot són visibles des de la línia de rodalies València-Gandia.
I encara continua sense resoldre’s la compatibilitat entre la preservació i l’ús racional de l’espai i els legítims drets dels propietaris, per a la qual cosa, el més adequat és, sempre, la titularitat pública de les zones protegides. Tanmateix, cal estar alerta perquè la preservació de la marjal, o d’altres zones limítrofes de gran valor ecològic, com la Platja de l’Ahuir, no siga una excusa per continuar depredant el territori i per a l’augment incontrolat i irracional del sòl urbanitzable.

| Més