DICTAMEN CONSELL VALENCIÀ DE CULTURA


JOSEP MIQUEL MOYA: “ENS RECONFORTA SABER QUE HI HA INSTITUCIONS QUE SÍ CREUEN EN LA DEFENSA DEL PATRIMONI, PERÒ ENS ENTRISTEIX COMPROVAR QUE EL NOSTRE AJUNTAMENT NO ÉS UNA D’ELLES”.

El BLOC-Verds recorda que l’Ajuntament de Gandia és l’únic que no reconeix el valor patrimonial de l’alqueria de Romaguera, ja que els informes de Ferran Garcia-Oliver, Isabel Canet, Carles Miret, Víctor Algarra, Joan Cardona i el Consell Valencià de Cultura situen l’edifici entre el segle XVII - principis del XVIII, amb elements del XVI.

Els econacionalistes tornen a reiterar que és possible fer la urbanització de Santa Anna i salvar l’alqueria.


INTERVENCIÓ DE JOSEP M MOYA:

· Suposem que tots coneixereu que el Consell Valencià de Cultura, en el seu darrer informe, ha instat a les administracions públiques a conservar l’Alqueria de Romaguera, en base als documents redactats pel professor Ferran Garcia-Oliver, la historiadora Isabel Canet i l’arqueòleg Carles Miret, tots tres membres de l’Associació Arc de Mig Punt i gandians, als qui no han tingut en compte per a res (fins i tot se’ls ha arribat a faltar al respecte) els responsables municipals de la nostra (i seua) ciutat.

· L’informe del Consell Valencià de Cultura arriba després que la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Gandia acordara que l’edifici s’ha d’enderrocar perquè no té cap valor històric, cultural o etnològic, afirmació que basen en l’informe arqueològic d’Algarra i Cardona.

· Nosaltres hem llegit, per fi, eixe informe i podem assegurar que no hi ha cap referència que induisca a enderrocar l’alqueria.

· Ni tan sols hi ha cap referència de la que es desprenga la conclusió que l’alqueria no té cap valor.

· Eixe informe es limita, exclusivament, a datar l’alqueria i s’havia de complementar amb un altre de l’arquitecte Carles Dolç, del que no en sabem res encara.

· I la datació de l’alqueria, coincidint amb els informes de Garcia-Oliver, Canet i Miret, es remunta al segle XVI, del que encara resten dempeus uns xicotets paraments.

· És cert, com tots sabíem, que l’alqueria és producte de successives intervencions, la més important de les quals es realitza ja en el segle XX.

· Però l’informe diu clarament que el cos principal, fàcilment identificable i recuperable, és de les darreries del segle XVII o principis del XVIII, és a dir, entre 1650 i 1750.

· A la nostra ciutat, no tenim tants edificis d’eixa antiguitat, i, a més, amb vestigis 100 anys anteriors.

· Nosaltres no sabem què en pensaran de tot açò els arqueòlegs Algarra i Cardona però ens atrevim a afirmar que no es mereixen que s’assegure que en el seu informe conclou que l’alqueria no té cap valor i que s’ha d’enderrocar, és a dir, que se’ls culpe, indirectament, de la decisió final.

· Suposem que l’Ajuntament de Gandia va a fer cas omís a la recomanació del Consell Valencià de Cultura, a qui en altres ocasions se’ls demana parer per defensar els seus punts de vista.

· Però per als qui estem defensant la salvació de l’alqueria des del moment en que coneguérem el seu destí, ens reconforta pensar que hi ha institucions que creuen realment en la defensa del patrimoni, encara que, d’una altra banda, ens omple de tristesa comprovar que l’Ajuntament de Gandia, el nostre ajuntament, no és precisament una d’elles.

· Hem de fer esment també que estem pendents de la resolució final de la Conselleria de Cultura que obligava a l’ajuntament i a l’IVVSA a esperar.

· Per això, tornem a reclamar que es facen els esforços possibles per salvar l’alqueria.

· I tornem a reiterar que això és possible juntament amb l’inici immediat de les obres d’urbanització, que també reclamem.

· L’alqueria es troba en una zona verda, per baix de la rasant, efectivament, però estem convençuts que un projecte de rehabilitació i integració és possible. I fàcil.

· El debat es redueix únicament a una qüestió estètica.

· Des del Bloc entenem que, per damunt de l’estètica, està la conservació, la investigació i la difusió de la nostra memòria i el nostre passat.

· És lamentable que després de més de 2 anys i mig reclamant-ho, arribem a este punt, i que es vullga fer creure que s’ha de triar entre l’alqueria o la urbanització i s’intente enfrontar als qui pretenen salvar l’alqueria (entre els qui ens incloem) amb els veïns de Santa Anna o els qui entenen que la urbanització és essencial (entre els qui també ens incloem).

· Ni uns ni altres es mereixen esta situació perquè no són enemics.

· Comencem la urbanització i salvem l’alqueria (ara amb l’aval del Consell Valencià de Cultura).


| Més