L'AQUERIA ROMAGUERA DESAPAREIXERÀ PER LA INACTIVITAT D'ORENGO I LA DRETA LOCAL

Font de la foto: BLOC (08/02/08)

Font de la foto: Revista Gente de la Safor


EL BLOC S'ALEGRA DE L'APROVACIÓ DE L'ACTUACIÓ URBANÍSTICA A SANTA ANNA

El BLOC Nacionalista Valencià de Gandia vol mostrar la seua satisfacció per l'anunci, per part de la Generalitat, de l'aprovació definitiva del pla urbanístic que pot suposar una passa molt important cap a la integració definitiva de Santa Anna…
Tammateix vol fer palès el seu sentiment de tristesa, indignació i impotència davant el que pot ser un nou atemptat contra el nostre patrimoni, la memòria viva del nostre poble. Segons anunciava ahir l'alcalde de Gandia, José Manuel Orengo la Generalitat ha decidit enderrocar l'alqueria Romaguera, afectada pel Programa per al Desenvolupament d’Actuació Integrada del Sector Santa Anna, impulsat per l’IVVSA. Una mesura que ha comptat, en tot moment, amb el recolzament i la complicitat del PSOE i la dreta local (PP i Plataforma). I és que aquestes formacions no han tingut problemes a l'hora de posar-se d'acord i aplicar 'la pinça' per rebutjar la sol·licitud (moció) del BLOC per a què l'edifici es declare Bé de Rellevància Local i s'incloga en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià. Simplement, es limitaren a demanar l'IVVSA "que intente salvar l'Alqueria, sempre que siga possible", la qual cosa es pot interpretar també com llançar "balons fora". El mateix Orengo ha qüestionat, en reiterades ocasions, el valor arquitectònic de l'edifici, demostrant un nivell de sensibilitat impropi dels que s'autoproclamen progressistes.
Cal recordar, que l’anomenada Alqueria Romaguera és un edifici singular de la primera meitat del segle XIX, situat a la partida de les Fanecades del terme municipal de Gandia. Es tracta d’una construcció de dues plantes, ben conservada, exemple evident d’arquitectura rural de la comarca de la Safor.
L’edifici està inclòs en el Catàleg de Custòdia del Patrimoni de Gandia com a element singular ecocultural de la nostra ciutat.
A més, davant el perill que la construcció fóra enderrocada com a conseqüència d’este procés urbanitzador, la propietària va demanar l’ajuda dels ciutadans i ciutadanes de Gandia i va arreplegar més de 3.000 firmes de persones que s’oposen a la desaparició de l’edificació i va sol·licitar a la Conselleria de Cultura la inclusió de l’edifici en el Catàleg de Béns i Espais Protegits.
Pel que fa a la relació de l’alqueria amb el programa urbanístic que desenrotlla l’Institut Valencià de la Vivenda a santa Anna, el nostre grup sempre ha manifestat:
1.- Que este pla urbanístic és vital per al futur de santa Anna.
2.- Que el Bloc-Verds recolza la seua execució i voldria que se n’acceleraren els tràmits.
3.- Que hem sigut uns impulsors que en els espais dotacionals d’eixa urbanització s’ubique un edifici de serveis administratius de rellevància com és el Palau de Justícia.
4.- Que la conservació de l’alqueria és perfectament compatible amb la tramitació normalitzada del programa urbanístic de santa Anna i que no té perquè endarrerir-lo ni un sol dia (qüestió contrastada amb l’arquitecte redactor del projecte).
Per tant, no entenem l’interès del govern municipal de lligar la destrucció de l’Alqueria Romaguera amb l’impuls del PAI de Santa Anna. És perfectament compatible aconseguir amb rapidesa el segon dels efectes sense tocar ni una pedra de l’edifici.
Per últim, tornem a pregar al PSOE i el PP que facen tots els esforços per salvar Romaguera i que s'aprove, d'una vegada per totes, un nou catàleg d'edificis protegits. El que el BLOC va elaborar en l’anterior legislatura o un altre. Nosaltres estem disposats a discutir el que calga per poder donar a tots els edificis d’interés una oportunitat. És necessari. És urgent. I convidem a qui l’interesse el patrimoni, és a dir, la seua ciutat, a que s’hi sume a eixe prec. Perquè ens fa la impressió que esperar, com s’ha dit, a la revisió del Pla General, és condemnar sense remei molts edificis probablement susceptibles de ser conservats. Una ciutat civilitzada i de futur com la que volem també ha de tindre respecte pel seu passat. I els seus ciutadans som, totes i tots, sense distinció, corresponsables.







Gandia, 30 d’octubre de 2008

| Més