Visca la República, Visca el País Valencià !!!!


Hui 14 d’abril és una d’eixes efemèrides que a les dones i els homes del BLOC de Gandia i de tota la comarca, com a gent que ens reconeixem d’esquerres, ens agrada recordar i celebrar perquè pensem que és imprescindible transmetre’l a les generacions futures...

Com sabeu, després de la victòria a les eleccions democràtiques del 14 d'Abril de 1931 es proclamà la Segona República, el marc polític que va possibilitar els majors avanços socials de tots els temps a l’Estat Espanyol. Així, cal destacar que durant el curt període republicà es va dur a terme el més seriós intent de posar les bases per a desenvolupar un Estat democràtic modern i per impulsar un projecte de modernització sense precedents. Els primers governs republicans exerciren una admirable tasca encaminada a resoldre les seculars injustícies i desigualtats que patia el poble espanyol. El vot de la dona, les lleis de divorci i de l’avortament, l’ensenyament laic.., són, junt amb la resta de les llibertats individuals i socials, algunes de les fites del període republicà.

Ja coneixem la història: ens van impedir que aquell avanç emancipador continuara. Un colp d’estat fallit i, com a conseqüència, vora tres anys de guerra contra el feixisme de dins i de fora i gairebé quaranta anys de dictadura, reduïren a zero tot el que havíem aconseguit. Fins al punt que després de més trenta anys de democràcia ininterrompuda encara no hem assolit els nivells aconseguits fa 78 anys i hi ha un profund desconeixement del període republicà.

Enguany, que celebrem el 70 aniversari del final de la guerra civil i del començament de l'exili i els 30 anys d’ajuntaments democràtics, recordar aquests avanços i recordar a aquelles persones que van defensar les llibertats des del 18 de juliol del 1936 fins a la fi del franquisme, és un deute moral de totes i tots.

I des del BLOC volem fer la nostra particular ofrena ací, al Grau de Gandia, lloc de fugida cap a l’exili de molts republicans, però també d’entrada de l’aviació feixista italiana i alemanya que bombardejà el port i la ciutat entre els anys 1937 i 1939. Precisament, el darrer atac aeri de Hitler i Mussolini sobre territori espanyol va descarregar tristement just ací, al nostre port, el 28 de març de 1939.

Però més enllà de l’acte simbòlic, les dones i els homes del Bloc Nacionalista Valencià creguem que el millor homenatge que podem fer a les persones que, en la II República i sota el franquisme, van defendre i lluitar per una societat més justa enarborant valors de llibertat i democràcia, és continuar defenent eixes mateixes idees: la recuperació democràtica, el restabliment de la sobirania popular, el dret a l'autodeterminació dels pobles, la independència enfront de l'imperialisme, la reforma i modernització de la Constitució del 78, la recuperació de la memòria històrica, la defensa de la república laica i popular...

Des del BLOC apostem per la República, per aquella república que com a valencianistes i com a valencians convençuts estem indefugiblement obligats a reclamar. I és que com a nacionalistes també hem de recordar que la victòria del franquisme va suposar també la fi d’un incipient moviment valencianista perquè va impedir l’aprovació de l’estatut d’autonomia valencià elaborat en 1936, un dels primers de tot l’estat espanyol.

Per això aprofitem també este dia per a dir, que les nostres aspiracions màximes es veuen reflectides en una República Valenciana on el subjecte de sobirania siga el poble valencià. Per als valencianistes que defensem la llibertat del nostre poble, no pot ser un altre model d'Estat el que puga satisfer les nostres reivindicacions.



Visca la República !!! Visca el País Valencià !!!

| Més