EL BLOC-VERDS DEMANA A LA GENERALITAT LA DECLARACIÓ DEL TIO DE LA PORRA COM A BÉ D’INTERÉS CULTURAL VALENCIÀ


Els econacionalistes recolzen la programació de la Fira perquè continua amb el model que van encetar la darrera legislatura

El portaveu del Grup Municipal del Bloc-Verds a l’Ajuntament de Gandia, Josep Miquel Moya va aprofitar la comissió de Cultura celebrada ahir per demanar suport a una iniciativa que ha prés el Bloc com a entitat particular, la demanda a la Generalitat de la declaració del Tio de la Porra com a Bé d’Interés Cultural valencià en la modalitat de bé immaterial. Cal recordar, que la Llei de Patrimoni permet la declaració de Bic en eixa modalitat a les manifestacions culturals, etnològiques i festives que siguen genuïnament valencianes. "Des del Bloc pensem que el Tio de la Porra té entitat suficient per aconseguir la declaració i formar part, per tant, del catàleg de BICs valencians, al costat d’altres festes. Pensem que és una bona iniciativa per donar rellevància a una de les tradicions que més estimem els gandians i que ens singularitza com a ciutat"

Donat que la Llei permet a qualsevol particular demanar l’inici d’eixe expedient, el Bloc ha cursat eixa demanda i va demanar el suport tant de la comissió com del plenari, un recolzament que se’ls va assegurar ahir en la comissió per part de tots els grups polítics.

D’altra banda, el regidor nacionalista va mostrar també el seu vist-i-plau amb el plantejament de la Fira, "perquè segueix el mateix esquema del dos darrers anys, el qual s’ha demostrat vàlid i majoritàriament acceptat". No obstant això, Moya ha introduït xicotets matissos, però que en cap cas invaliden la proposta:

- "Pel que fa als espais, no haguérem rescatat el pati de l’Ausiàs March i haguérem continuat amb el de les Escoles Pies, per donar-li vida a la Vila-nova i al carrer Major que la uneixen amb el Passeig, però són detalls"

- "Pel que fa a la programació pensem que caldria una major presència de grups valencians perquè la Fira ha d’aprofitar també per situar-nos en el món. Això no és localisme sinó el conreu d’allò que som"

El Bloc-Verds també va mostrar la seua preocupació pel que fa a dos temes concrets. D’una banda, el que s’ha anomena ‘l’October Fest a la Plaça del Prado’, i és que "no ens acaba d’agradar que al Prado, per al que hi havia un projecte de convertir-la en lloc per a les expressions de la cultura popular valenciana, en un sentit ample, es dedique a una festa estranya per a nosaltres i es promoga el culte a la beguda. No volem dir que no siguem conscients que en festes la gent beu i són moments per a alguns excessos però eixa promoció indirecta no l’acabem de trobar del tot encertada"

El segon tema que preocupa als econacionalistes és el del preu d’una de les actuacions del Maria Enríquez, no per la qualitat de l’actuació sinó pel cost. "A nosaltres 42 € ens sembla una passada. Ja sabem que és una actuació de gran nivell, d’un cost elevat, però en la Fira mai s’havia cobrat eixos preus i creiem que fa molt poc favor al concepte de Fira popular. És evident que parlem només d’una actuació i que hi ha moltes altres més barates i motes gratuïtes, també en la línia dels anys anteriors, però pensem que és una qüestió simbòlica"

Des del Bloc-Verds s’ha convidat a la ciutadania a ixir al carrer durant la Fira, desitjant que faça bon oratge i que ens ho passem tots d’allò més bé

Gandia, 31 d’agost de 2007

| Més