EL BLOC-VERDS CONSIDERA LAMENTABLE LA SITUACIÓ QUE ESTAN VIVINT ELS CENTRES D'ATENCIÓ ALS MALALTS MENTALS

Els econacionalistes mostren el seu recolzament a ASAEM i els treballadors i treballadores del CRIS que dimecres van tancar les portes com a mesura de protesta

Tornen a exigir a la Generalitat que arbitre mecanismes que garantisquen el finançament dels centres d’atenció als malalts mentals, com ara l’increment dels pressupostos i la gestió directa dels centres d’atenció

El BLOC ha presentat una iniciativa a les Corts Valencianes


El Grup Municipal del BLOC - Verds a l’Ajuntament de Gandia ha mostrat seu suport a les reivindicacions de l’associació de Familiars de Malalts Mentals (ASAEM), que impulsa el Centre de Rehabilitació i Inserció Social (CRIS) de la Safor. Un recolzament que fa extensiu a la Federació d’Associacions de Familiars i Persones amb Malaltia Mental de la Comunitat Valenciana, la qual des de fa molt de temps ha iniciat una campanya de protesta per aconseguir que l’administració autonòmica done una resposta adequada, entre altres qüestions, al retard en l’arribada de les subvencions. Una situació que pot dur al tancament temporal de molts centres d’atenció als malalts mentals davant la impossibilitat d’atendre les despeses, entre elles les nòmines dels treballadors i les treballadores.

De fet, la situació no és nova. Al novembre de 2008 el BLOC ja va presentar una moció a l’Ajuntament de Gandia i a la resta de consistoris de la comarca reivindicant els aspectes següents:

1. Que la Generalitat incremente les partides del pressupost de l’exercici 2009 destinades a l’atenció de les persones amb malaltia mental, perquè les quantitats han disminuït en relació a l’exercici actual.

2.- Que el Govern Autonòmic complisca els acords adoptats amb les associacions pel que fa al pagament de les subvencions als centres d’atenció als malalts. Si no hi ha una regularitat en el pagament de les subvencions, les despeses financeres de l’associació acaben incrementant desorbitadament la despesa total i cap administració se’n fa càrrec d’eixe dèficit.

3.- Que la Conselleria de Benestar Social financie el cost dels serveis de vivendes tutelades gestionades per associacions de familiars i de malalts. En eixe sentit l’associació observa com s’està produint una discriminació en comparació amb el tracte que reben les empreses privades que sí que obtenen ajuda per eixe concepte.

4.- Que la Generalitat complisca els decrets i ordres emanats de la pròpia administració autonòmica valenciana que regulen els serveis d’atenció a persones amb malaltia mental.

5.- Que el govern valencià assumisca els increments salarials dels treballadors i treballadores arreplegats en el conveni col·lectiu del sector. La Conselleria de Benestar Social es va comprometre a propiciar l’homologació retributiva dels treballadors i treballadores que depenen d’estes associacions amb els sous que reben els treballadors públics. I eixe acord no s’ha respectat.

Des del BLOC - Verds troben a faltar per part de la Generalitat Valenciana “una major sensibilitat amb el col·lectiu de familiars i de malalts mentals, un grup de persones que patixen una situació personal i familiar particularment complicada com perquè l'dministració autonòmica la faça encara més difícil negant-los el que en justícia els correspon”

De tota manera, per als econacionalistes la solució a este problema passa perquè el CRIS es convertisca en un centre gestionat directament per la Generalitat. “Ja ho vam manifestar en setembre de 2008 quan vam visitar el centre i vam tindre oportunitat de parlar amb representants de l'associació i dels treballadors i treballadores. En aquell moment ja ens van traslladar la seua preocupació pels problemes de finançament que patia el centre. Més d’un any i mig després la situació no només no s’ha solucionat, sinó que ha esdevingut insostenible”

Al mateix temps, l’hem feta arribar al nostre grup parlamentari de les Corts Valencianes perquè els diputats del BLOC proposen les iniciatives corresponents.


Gandia, 8 de maig de 2009

| Més