EL BLOC-VERDS APROFITA EL DIA DE L’ARBRE PER REIVINDICAR LA CONSERVACIÓ DE LES ALQUERIES COM A PATRIMONI VERD
Josep Miquel Moya assesura que l’Alqueria Romaguera pot protegir-se i salvar-se sense paralitzar el "necessari" procés d’urbanització a Santa AnnaUn informe sol·licitat per Planificació i Projectes de Ciutat l’anterior legislatura confirmava l’interés de l’edifici (segle XIX) i recolzà a la propietària per sol·licitar a la Conselleria de Cultura la declaració de Bé de Rellevància Local
Paradoxalment, l’alqueria està inclosa en el catàleg municipal de custòdia del patrimoni verd com a "element singular eco-cultural" de Gandia
Els residents de l’aqueria estan obligats a abandonar sa casa i només rebran 72.000 euros, amb els quals no podran comprar-se una altra vivenda

A hores d’ara estan aprovats per l’IVVSA els projectes d’urbanització i reparcel·lació de Santa Anna. Un dels edificis de l’Alqueria Romaguera, precisament el de més valor per la seua singularitat, està tallat per un vial, que li lleva aproximadament 1,5 metres, mentre que la resta de l’edifici està dins d’una zona verda. Per al portaveu del BLOC –Verds encara "podem arribar a hora" i la conservació de l’edifici és molt senzilla, ja que únicament cal modificar el perfil del vial i l’Alqueria, sencera, quedaria dins de l’esmentada zona verda i, per tant, assegura que no seria necessari enderrocar-la i podria, fins i tot, aprofitar-se com a espai dotacional. "Pensem que és una qüestió de voluntat i que no té per què suposar cap endarreriment significatiu del pla en el que, per cert, encara queda el dubte de la ubicació del Palau de Justícia".
Josep Miquel Moya ha recordat que la darrera legislatura i davant el coneixement de l’al·legació presentada per la propietària davant l’IVVSA va encomanar un informe, emitit en abril de 2007, que confirmava la importància i l’interés de l’edifici. De fet, aquest va servir de base perquè la propietària instara a la Conselleria de Cultura la inclusió de l’Alqueria en el Catàleg de Béns i Espais Protegits, com a Bé de Rellevància Local. De fet, la propietària ha demanat al jutjat la suspensió cautelar de l’enderrocament fins que resolga la conselleria, "perquè si es tomba ja seria irreversible".
Paradoxalment, l’alqueria ha estat inclosa al catàleg municipal de custòdia del patrimoni verd com a element singular eco-cultural de Gandia, "en el qual apareix la proposta de donar-li a la propietària una ajuda econòmica (66.000 euros durant 15 anys) per al seu manteniment, quan anem a tombar-la"
Al marge del problema patrimonial, col·lectiu, Moya no ha volgut deixar de banda el social, "potser personal (o potser no)". I és que, recorda, que ens trobem davant de l’obligat abandonament d’una família de 5 membres de la seua residència habitual, per la qual, a més, li indemnitzen amb 72.000 euros i, per tant, "no és pressumible que puguen adquirir una altra vivenda amb eixa quantitat, quan a més, un taxador oficial l’ha valorada en 400.000 euros. Ací es dóna la paradoxa que, mentre obrim línies d’ajuda a persones amb problemes per pagar la seua hipoteca i els torem a llogar la seua vivenda, per evitar el desarrelament, desallotjem una família de la seua i l’obliguem a concertar una nova hipoteca per poder comprar-se una altra vivenda"
Per últim, per al BLOC-Verds l’interés col·lectiu de mantindre en peu l’edifici és de suficient entitat com per apel·lar novament a la sensibilitat de totes i tots, "perquè fins que s’aprove el Catàleg de Béns i Espais Protegits a això hem d’apel·lar per evitar que es continuen enderrocant edificis singulars. I este, malgrat el que diuen alguns, ho és". Moya ha recordat irònicament que "si l’excusa per a l’enderrocament és la seua descontextualització dins la urbanització, en base a això no quedaria res dempeus i si s’aplicara a tots els casos ens obligaria a tombar el Palau Ducal".

Gandia, 8 de febrer de 2008

| Més