ÀGUEDA MICÓ: “Ens trobem immersos dins d’un sexisme subtil que prolonga el sistema de dominació patriarcal en l’actualitat”


El 28 de març Dones en BLOC de la Safor ofereix un espectacle poètic-musical del grup A Manta a Palma

Al voltant d’un centenar de persones assistiren dimarts passat al primer dels actes organitzat per l’Associació Dones en BLOC de la Safor-Valldigna, amb motiu de la celebració del Dia de la Dona. L’advocada i politòloga, Àgueda Micó va oferir una xerrada sota el títol: La Dona del segle XXI. Hem arribat a la plena igualtat ? . Per a Micó, tot i a que la situació va millorant, “ens trobem immersos dins d’un sexisme subtil que prolonga el sistema de dominació patriarcal en l’actualitat” Així, la societat actual hauria passat d’un sexisme hostil (és masclista, discriminatori i excloent i es plasma en la divisió radical del treball en funció del sexe (reproduir- criar; produir- crear) ) a un sexisme subtil, “el qual encobreix les desigualtats baix el paraigües de: costums, modes, sentiments, gustos, cultures d’empresa, organització familiar, llibertat d’elecció o naturalesa instintivament diferencial de dones i homens. La nova forma de divisió del treball: Reproducció: criança, cura d’alta intensitat i presència a la llar + treball remunerat d’inferior qualitat per a la majoria de dones; Producció: presència ampliada i alt rendiment laboral + poc temps i exigència de cura familiar per a la majoria dels homens”
Front això, Micó va proposar mesures com: saldar el deute cultural: acabar amb els vicis del patriarcat amb canvis d’usos, costums, rols i funcions; repensar les relacions amoroses: efectuar educació sexual no sexista amb la població jove, acabar amb el mite de la “media naranja”. Canviar el sistema de relacions familiars; Acabar amb la violència de gènere: posant fi al silenci; recolzant les dones maltractades, treballar amb les dones l’activitat física i esportiva; promoure la coeducació per a la igualtat; fomentar productes culturals no sexistes; Recalcular l’economia: harmonitzar els projectes vitals, corresponsabilitzar les tasques familiars; repartir poders...

Concert a Palma
D’altra banda, la Casa de Cultura de Palma serà l’escenari per a un altre dels actes organitzats pel col·lectiu de Dones en BLOC. Així, el 28 de març, a partir de les 20 hores hi actuarà el grup A manta, el qual presentarà el seu espectacle poètic – musical Deixeu parlar la terra. A manta es un grup format per tres músics Laia carreras, Irene Ferrero i Maria Carreras. Els seus espectacles són una barreja de bona música inspirada en les arrels de la nostra terra, poesia compromesa amb el nostre territori.


Gandia, 12 de març de 2009

| Més