...I més impostos!



A ningú se li escapa que la crisi econòmica és molt més seriosa del que semblava. Després dels primers intents del govern de l’estat per disfressar la realitat, esta s’ha imposat amb contundència. De manera que totes les administracions s’han posat mans a l’obra, tot i prenent mesures per pal·liar la situació, encara que algunes d’elles siguen ben discutibles (¿per què hem de finançar amb diners públics els despropòsits dels qui s’han fet rics en èpoques de vaques grosses?) o un pèl demagògiques.
L’Ajuntament de Gandia també va aprovar "mesures per l’austeritat": la congelació dels sous de l’alcalde, regidors i assessors, la congelació de les assignacions als grups polítics i la congelació de la despesa corrent. Tot per a l’any 2009.
El Bloc proposàrem ampliar estes mesures amb altres que tingueren una incidència més directa en les economies familiars, com, per exemple, que no s’augmentaren els impostos més de la meitat de l’IPC o que s’estudiaren ampliacions a les bonificacions fiscals. Estes altres mesures foren inexplicablement rebutjades pel govern municipal, possiblement perquè ja tenien preparada la pujada d’impostos que han aprovat recentment.
Perquè, tot i que dos de les recomanacions a les administracions que fan els experts siguen la del control de la despesa pública i la rebaixa de la pressió fiscal, l’Ajuntament de Gandia, augmenta la despesa corrent i apuja els impostos. I augmenta la despesa corrent malgrat haver aprovat una moció comprometent-se a congelar-la l’any 2009, com una de les grans mesures contra la crisi. Pel que es veu, tenien la proposta i tenien el truc per evitar-la: com que ens hem compromès a no augmentar-la l’any 2009, ho fem ara, encara en l’any 2008. Esta és una clara perversió del recent acord, més encara quan el que s’augmenta és, per exemple, la partida de publicitat, que no té, precisament, un caràcter social. I ho fa en una quantitat que, per ella sola, neutralitza el possible estalvi en l’altra mesura, la congelació dels sous dels regidors. És a dir, congelem els sous (després d’haver-los augmentat recentment) i congelem la despesa corrent per al 2009 però l’augmentem ara. De manera que ens quedem com estàvem. O millor, perquè tindrem més diners per a publicitat dels que teníem. Per cert que, davant la crítica a l’augment d’esta partida després de comprometre’s a no fer-ho, el govern, com els xiquets, s’apunta al "tu més" i parla de les campanyes publicitàries que va fer el Bloc en l’anterior legislatura. Quina barra! Perquè el Bloc som uns simples aprenents al costat del PSOE o de la Plataforma.
I, finalment, la pujada d’impostos. Aixa, els ciutadans que, al capdavall, són sempre els més perjudicats en moments de crisi, ho seran a Gandia més encara. Perquè, després de més de 7 anys sense tocar els impostos, el govern municipal decideix "actualitzar" l’IPC. Precisament ara! Així, els rebuts de la contribució, la plusvàlua, l’IAE, els vehicles i el fem, seran l’any que ve un 5% majors. És cert que és únicament la pujada oficial de l’IPC. Però després de tants anys sense fer eixa actualització, fer-ho ara ens sembla manifestament inoportú. El Bloc demanàvem que es deixara un marge (per exemple, augmentar només la meitat de l’IPC) perquè les famílies tingueren més capacitat econòmica. Una proposta que tampoc va ser acceptada, mentre que parlen ara de possibles majors bonificacions. Lloable intenció, si no fora perquè eixa mateixa proposta, realitzada pel Bloc, fou rebutjada pel govern municipal, que ara pretén incorporar-la amb càrrec a possibles desviacions d’eixe IPC, la qual cosa demostra que l’ajuda a les famílies no és per a ells una prioritat ja que només l’atendran si hi ha més ingressos.
En definitiva, la recepta municipal contra la crisi sembla ser la contrària a totes les recomanacions: augmentar la despesa pública sumptuòria i augmentar els impostos. Això sí, com diu Orengo: "pensant en les persones". El que no sabem és a quines persones es refereix , concretament.



Josep Miquel Moya
Regidor del Bloc a l’Ajuntament de Gandia

| Més