PREMI ABRIL 2009: EL BLOC DE LA SAFOR PREMIA ACAPS, MIQUEL JOAN I EL MOVIMENT ESCOLTA


El BLOC JOVE de la Safor-Valldigna atorgarà el I PREMI ABRIL JOVE al Moviment Escolta de la Safor-Valldigna

Els guardons es lliuren el 8 de maig a Xeresa i Xavi Castillo hi estrenarà el seu darrer espectacle “Històries de Reis i Bufons”


Any rere any, el Premi Abril d’Acció Cívica Valencianista va consolidant-se, com demostra el ressò social i la categoria dels guardonats: persones i/o col·lectius de la comarca que treballen des d’àmbits molt diversos (l’educació, la cultura, la sanitat, el Medi Ambient…) per defensar el territori.
Enguany, com a novetat, ’executiva Comarcal del Bloc Nacionalista Valencià de la Safor-Valldigna ha decidit instaurar dues categories: col·lectius i trajectòria personal. Així, els premiats en aquesta novena edició són l’Associació Comarcal d’Ajuda al Poble del Sàhara de la Safor, ACAPS la Safor i el professor i periodista valler, Miquel Joan i Escrihuela.
Un altra de les innovacions d’aquesta novena edició és el lliurament del I Premi Abril Jove, que concedeix el BLOC JOVE de la Safor Valldigna. En aquesta primera edició les joventuts valencianistes han decidit atorgar-lo al moviment escolta de la comarca, és a dir, a quatre agrupacions: l'Agrupació Escolta Valldigna, El Grup Scout Parpalló, el Grup Scout Parpalló i el Grup Scout de Vilallonga. La secretària comarcal del BLOC Jove, Alícia Izquierdo ha assenyalat que “els motius que ens han dut a entregar aquest premi compartit són els que fan referència al treball constant, l'educació en civisme i, sobretot, l'estima pel medi ambient que han anat encomanant en tots els seus membres, de la qual cosa la societat ha estat una gran beneficiada”

CURRÍCULUM DELS PREMIATS

IX PREMI ABRIL 2009. Categoria col·lectiva: ACAPS la Safor

Pepa Izquierdo, secretària comarcal del BLOC Nacionalista Valencià de la Safor-Valldigna: “Tots ja coneixeu la trajectòria de l'Associació Comarcal d'Ajuda al Poble del Sàhara, ACAPS la Safor, la qual des de fa vora 13 anys està realitzant una magnífica tasca amb l'objectiu ajudar al poble del Sàhara perquè puga tornar a ocupar, amb tota la dignitat, el seu lloc al mapa. Com deiem, ACAPS de la Safor, fa més de 13 anys que treballa en projectes de cooperació i solidaritat. Amb l'organització del programa Vacances en Pau, per exemple, possibiliten l'eixida dels infants dels campaments de refugiats sahrauís a l'estiu, quan les altes temperatures comporten unes condicions de vida molt difícils. Durant l'estada a la Safor es facilita l'accés sanitari generalista a tots els xiquets i les xiquetes que vénen i especialitzat a tots els que ho necessiten.
Però també han fet possible molts altres projectes: la Casa d’acollida de xiquets malalts sahrauís “Lakum”; els milers de quilos d’arròs enviats, o la roba, el material de comunicacions i d’oficina, les màquines de tricotar,...; l’edició de material de divulgació: llibres, vídeos, samarretes, el CD, el videoclip,...; Projeccions, col·loquis... Els Festivals de Pilota valenciana al Trinquet el Zurdo; la participació en Fires i Porrats dels pobles de la nostra comarca; i la participació en campanyes d’emergència per pal·liar les catàstrofes naturals que han patit els campaments de refugiats...
També han estat molt reivindicatius denunciat la situació, inhumana, del poble sahrauí als territoris ocupats pel Marroc. La situació en què es troben el refugiats sahrauís, als campaments de Tinduf...
Doncs bé, aquest premi és només un xicotet homenatge de les dones i els homes del BLOC, també en nom de tota la Safor-Valldigna al treball entusiasta d'aquest grup de persones, als voluntaris i els cooperants anònims. Volem fer una menció especial a qui fòra president durant molts anys, Salvador Pallarés i a la responsable actual, Isabel Escudero a qui, per cert, li desitgem que es recupere quan més prompte millor de la malatia que pateix. “


IX PREMI ABRIL 2009. Categoria individual: Miquel Joan i Escrihuela (Tavernes de la Valldigna, 1951)

David Gonzàlez, secretari d’organització del Bloc Nacionalista de la Safor-Valldigna ha estat l’encarregat d’esbossar les dades més destacades del prolífic currículum del filòleg, escriptor i periodistas:

“Mestre de Llengua Valenciana per Lo Rat Penat (1968) en eixe temps va fundar junt a altres joves de Tavernes el Centre de Cultura Valenciana, que va iniciar a la Valldigna el procés de recuperació i dignificació del valencià.
A la dècada dels anys 70 va ser membre fundador i secretari de l’Associació d’Amics de la Valldigna i professor de valencià en les primeres campanyes Carles Salvador.
En la primera legislatura d’ajuntaments democràtics va ser regidor del PNPV.
Dècada dels 80:
- Autor dels llibres Terra, Llavor i Fruits i les tres guies didàctiques. Aquestes obres van ser els primers llibres de text aprovats per la Conselleria d’Educació per a l’ensenyament del valencià per a joves entre 12 i 16 anys.

A la dècada dels 80-90:

- Va formar part de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) Universitat de València, secció de filologia valenciana, que s’encarregava de planificar i confeccionar els materials dels Cursos de Reciclatge de Valencià per al professorat. Coincidint, va ser el coordinador d’una trentena de professors i sobre el centenar de cursos organitzats per l’ICE de la Universitat a les comarques de la Safor-Valldigna i la Valld d’Albaida.
- Va ser membre examinador de la Junta de Coneixements de Valencià.


Dècada dels 90:
- Un dels fundadors de l’Entitat Cívica i Cultural “Nacionalistes de la Valldigna”.
- Autor de la col·lecció de sis llibres text per a ensenyament primària de l’editorial Bruño i les sis corresponents guies i propostes didàctiques complementàries.

Any 2000:
- Publicació del llibre El monestir de Santa Maria de Valldigna: Història i guia visual.

Actualment treballa en la preparació d’un llibre semblant sobre el castell de Marinyén en commemoració dels 400 anys de l’expulsió dels moriscos de la Valldigna, que editarà l’Ajuntament de Benifairó de la Valldigna.
Col·labora a l’edició de la Safor del diari Levante-EMV des de 1987, ha estat corresponsal de Ràdio Gandia SER, així com redactor-col·laborador a diverses publicacions foranies i locals de la Valldigna sobre temes de la subcomarca.”

I PREMI ABRIL JOVE 2009: Moviment escolta de la Safor:

Grup Scout la Safor.
Són una entitat educativa en el temps lliure que mitjançant el treball en xicotets grups, vida en la natura, programes atractius per als joves i xiquets pretenen formar persones compromeses amb el seu entorn i els demés. Realitzen tot tipus d'activitats amb l’objectiu de gaudir amb nous amics d’experiències inoblidables en contacte amb la natura, mitjançant jocs, tallers, excursions, acampades, reunions... La seua trajectòria d'activitats al llarg de més de 25 anys a la ciutat de Gandia els avala.

El Grup Scout Parpalló.
El grup scocut Parpalló és una agrupació amb de 34 anys d'experiència realitzant acampades, campaments i educació amb joves i xiquets (des de 1975). El grup compta amb un programa educatiu redissenyat cada 10 anys, i a cada any realitzen un programa de curs general i per seccions. Tots els monitors que participen (uns 20) compten amb titulacions i coneixements ben sobrats i són voluntaris d'un servei a la joventut saforenca. Són moltes activitats que realitzen al llarg de l'any

L'Agrupació Escolta Valldigna.
L'Agrupació Escolta Valldigna compta amb 34 anys de treball des que uns joves de Tavernes decidiren formar-lo per tal de començar a millorar el seu poble. Els temps i els reptes han canviat però l'esperit és el mateix: el servei als altres i al medi natural que ens envolta. L'agrupació té els seus precedents en una secció juvenil d'un centre excursionista local, allà per l'any 1974. Però també cal fer èmfasi en el treball amb i per la nostra llengua. L'agrupació va ser capdavantera en la seua promoció i ús social. Per això també podem dir que ha estat una “pedrera de valencianitat”.

Grup Scout de Vilallonga.
El Grup Scout de Vilallonga va aparèixer a principis dels any 80 del passat segle i ha esdevingut una de les columnes vertebrals de la participació jove local. Va guanyar el preim de la cançó scout del País Valencià el 1986 i l'any següent en fou amfitrió. Al llarg de la seua existència ha dut els seus membres des dels Pirineus fins a Cazorla, passant pel medi natural més proper. Són tot un exemple d'estima i integració en la natura.


Data de lliurament del premi: Divendres, 8 de maig
Lloc: Casa de Cultura de Xeresa
Hora: 20.00 hores
Com a cloenda: Actuació XAVI CASTILLO:

En acabar el lliurament de premis, a les 22.30 h, s’estrenarà a la Safor el darrer espectacle de Xavi Castillo: Històries de reis i bufons. En el seu nou monòleg, l’artista d’Alcoi proposarà als espectadors participar en un divertit viatge a l´Edat Mitjana per a contar, amb el seu estil histriònic i divertit, històries de reis i bufons. És un espectacle que invita a imaginar què passaria si València tornarà a aquella època «fosca, pudent i sanguinolenta a causa d’alguna hecatombe com l´escalfament global, les guerres, les crisis o una saturació de ´grans esdeveniments valencians´». La peça és un repàs d´algunes monarquies i una reflexió sobre el paper del bufó a la societat. Xavi Castillo, autor, director i intèrpret del muntatge, el descriu com «un monòleg d’humor amb joglars, reis, cavallers, camperols, nobles feudals, inquisidors, bruixes i capitans moros».

Les entrades ja es poden reservar a l Grup Municipal del BLOC-Verds a l’Ajuntament de Gandia o bé telefonant al 96 295 96 76. El preu és de 10 euros i les entrades seran numerades.
HISTÒRIA DEL PREMI ABRIL

Recordem que el premi es va crear l’any 2001 i que el guardó consisteix en un taulell de l’artista gandià Francesc Vicenç Nogueroles.

Durant aquestes nou edicions els premiats han estat:


Llistat dels Premiats:


PREMI ABRIL 2001 – Pare Faus

PREMI ABRIL 2002 – CEIC Alfons el Vell

PREMI ABRIL 2003 – Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de la Safor

PREMI ABRIL 2004 – Joan Climent

PREMI ABRIL 2005 – Col·lectiu de Mestres de la Safor

PREMI ABRIL 2006 – Plataforma pels pobles de la Safor

PREMI ABRIL 2007 – Plataforma Cívica Independent Carretera No!

PREMI ABRIL 2008 – Col·lectiu Obertament


PREMIS ABRIL 2009 - Associació Comarcal d’Ajuda la Poble Saharaui (ACAPS la Safor) / Miquel Joan /Grups Scouts de la SaforLa Safor-Valldigna, 17 d’abril de 2009

| Més